Recentelijk heeft een collega van mij op deze blog een post geplaatst over innovatie. Als je Google vraagt, wat innovatie is, word je bedolven onder een berg van interpretaties van het onderwerp. Daarbij zal ook opvallen dat innovatie in een veelvoud van verschijningsvormen onderkend wordt. Ik wil het in deze blog over één van die verschijningsvormen hebben: Innovatie door kruisbestuiving of, zoals het vandaag de dag betaamd in goed Engels: cross pollination / cross breeding.
Innovatie door kruisbestuiving wordt vaak benoemd in een context van het samenbrengen van personen of organisaties uit verschillende disciplines of sectoren met onder meerdere het doel om elkaars werk, processen, producten etc. in een ander daglicht te zetten. De gevestigde orde wordt uitgedaagd door frisse blik. De innovatie wordt er dus in gevonden dat een of meerdere “buitenstaanders” vanuit hun beleving naar bijvoorbeeld een proces of product kijken.
Again by Lakran beoogt in de komende tijd die benadering in een aangepaste vorm te hanteren om te komen tot een aantal nieuwe producten. Hierbij willen we ideeën / mogelijkheden vanuit één (ERP)software-landschap of oplossingsomgeving overbrengen naar andere landschappen of omgeving. Zoals wel vaker bij innovatie: het idee aan de basis van het geheel is eigenlijk eenvoudig.
Een simpel voorbeeld hiervan: goedkeuring van behoeften. SAP SRM biedt hier met zijn procesgestuurde workflow via BRF een zeer krachtige oplossing. Is het goedkeuringsproces zeer dynamisch of kent het verschillende variaties, dan is SRM je vriend. In vergelijking is dezelfde functionaliteit in SAP ECC, gebaseerd op de techniek van vrijgave strategieën, veel beperkter en zelfs star te noemen. SAP ECC is immers vooral op logistieke / productrelated inkoop gefocust. Als SAP-organisatie moet je dan inzetten op beide platforms, maar dat is vaak om diverse redenen geen optie. Consequentie: crossbreeding vanuit SRM naar ECC zou hier interessant zijn, zoals verschillende spelers op de markt al bewezen hebben.
Binnen ditzelfde voorbeeld tekent zich ook een van de typische valkuilen voor het ontwikkelen van dit soort producten: grenzen stellen. Het proces voor behoefteformulering in SRM biedt immers nog een breed scala aan andere features die voor ECC een verrijking zouden kunnen zijn. Maar om hier even een parallel te trekken: Iedere extra feature is als een extra emmer zand uit de grond halen voor het aanleggen van een zwembad. En als je dat maar blijft doen, eindig je niet met een mooi gat voor je zwembad maar met een diepe kuil waar je niet meer zo maar uitkomt.
Grenzen stellen is dus het devies! Alhoewel wij AGAIN by LAKRAN zijn, en grenzen doorbreken is onze standaard, zoals ons eHiring platform met het toepassen van P2P principes op een cloud inhuurplatform voor uitzendkrachten wel bewijst…
Bereid u vast voor op verdere blogs over dit onderwerp.
Efisio Caredda